Büyükçekmece Rehberi

Ölçmede Hata

Ölçmede Hata

Ölçmede Hata
Ölçmedeki hata, ölçülen değer ile gerçek değer arasındaki farktan meydana gelir. Yapılan her ölçümde hata olabilir. Bu hatalar;
1. Ölçme yönteminden,
2. Ölçümü yapandan
3. Ölçme aletinden
4. Ortamdan
olmak üzere dört nedenden kaynaklanır.
Ölçmede kullandığımız yöntemin yetersizliği ölçmede hataya neden olabilir.
Örneğin sıvı düzeyini ölçüm yapan kişinin bakış açısı yanlış ölçüm yapmaya neden olabilir. Doğru ölçüm yapabilmek için sıvı düzeyinden bakmak gerekir. Otomobil kullanan kişi ve yanında oturan kişi hız göstergesinin ibresine baktıklarında farklı değerleri okurlar. Bir olayın gözlenmesi sırasında birden fazla ölçüm yapılacaksa hangi ölçmenin önce yapılacağı belirlenmelidir. Ölçme sıralamasının yanlış yapılması da bir yöntem hatası olabilir.

Ölçümü yapan kişiden kaynaklanan hatalar olabilir. Kişinin öğrenme durumu, yaşı, bedensel bir eksikliği (gözlerinin iyi görmemesi gibi), o anki ruh hali, ölçme anında aldığı pozisyon hataya neden olabilir.
Ölçüm yaparken kullanılan ölçü aletinden kaynaklanan hatalar olabilir. Analog ampermetre gibi ibreli ölçüm aletlerinin sıfır ayarı doğru yapılmalıdır. Ölçümden önce ibre, skalanın tam sıfır değeri üzerinde olmalıdır. Aynı büyüklük farklı zamanlarda ölçüldüğünde aynı sonuç elde edilmelidir.

Ölçümün yapıldığı ortamdaki sıcaklık, basınç, sürtünme, yer çekim ivmesi, nem gibi etkenler ölçülen niceliği ve ölçüm aletini olumsuz etkiler. Bu nedenle ölçümlerde ortamdan kaynaklanan bu etkenler göz önünde bulundurulmalıdır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.