Myanmar’da müslümanlar katlediliyor. SESSİZ KALMAYALIM !
Diyanet İşleri Başkanlığı, Burma’da Arakanlı Müslümanlara yönelik şiddetin durdurulması için uluslararası kuruluş ve örgütlere çağrıda bulundu.
48 milyon nüfusu bulunan Burma’nın (yeni adıyla Myanmar’ın) %15’ini Müslümanlar oluşturmaktadır. Geri kalan nüfusun büyük bir çoğunluğu Budisttir. Müslümanlar, ülkenin Arakan adlı bölgesinde yaşamaktadırlar.
Petrol ve doğal gaz açısından bölgenin en zengin toprakları olan Arakan’da 1430 yılında bir İslam devleti kuruldu. Bu devlet 350 yıl varlığını korudu. Ancak bu dönemin sonunda Budistler Arakan’ı işgal ederek İslam devletini ortadan kaldırdılar.
1783 yılında Müslümanların siyasi iktidarı kaybetmelerinden hemen sonra Burmalı Budistler, Müslümanları ezmeye, fiziksel olarak imha etmeye yönelik bir politika uyguladılar.
20. yüzyılda Müslüman karşıtı kampanya hızlandı ve 100.000 Müslümanın ölümüyle sonuçlanan 1942’deki Arakan katliamı gerçekleşti. Bu katliamda yüz binlerce kişi de sakat kalmış ya da topraklarından göç etmek zorunda bırakılmıştı.
Güneydoğu Asya ülkesi Burma’da Müslümanlar soykırım tehdidiyle karşı karşıya. Onlarca yıldır cunta yönetiminin kışkırttığı Budist çetelerce katledilen Müslümanlar, şimdi de ülkelerinden toplu halde sürgün edilmek isteniyor
İnsani Yardım Vakfı İHH’nın raporuna göre, Burma’daki son olaylarda binin üzerinde Müslüman öldü, 90 binden fazlası ise evsiz kaldı. Eğer İslam dünyası harekete geçmezse 4 milyon Müslüman daha yakında ölüme gönderilecek..
Müslüman Halkın seçtiği vekillerinin Müslüman ise Müslüman kardeşlerinin bu katliamına sessiz kalmamalı.
Mutlaka Dünya gündemine taşımalı bir çözüm üretmeli..
GÜNDEM OLUŞMASI İÇİN LÜTFEN PAYLAŞALIM
Myanmar’ın batısındaki Arakan (Rakhine) Eyaleti’ndeki Rohingya Müslümanlarını hedef alan şiddet olaylarında son bir ay içerisinde 1000’den fazla Müslüman . Kendilerine yönelik yok etme politikasından kaçarak Bangladeş’e sığınmak isteyen Arakanlı Müslümanlara hükümet izin vermiyor. Bölgeye giden İHH ekipleri gözlemlerini aktardı.
EVLERİNİ TERK ETTİLER AMA SIĞINACAK YERLERİ YOK
İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı Myanmar Sorumlusu Sait Demir, geçtiğimiz haftalarda bölgeye gitti. Bölgede incelemeler yapan Demir, Myanmar tarafına geçemediklerini anlatırken azınlık halindeki Müslümanların bölgede katliama maruz kaldığını belirtti. Demir ayrıca binlerce Arakanlı Müslümanın yaşanan olaylar yüzünden evlerini terk etmek zorunda kaldığını ancak onların da sığınacak yerlerinin olmadığını aktardı.
CAMİLERE SALDIRIYORLAR
Bölgeden kaçan halkla göç yollarında görüştüklerini anlatan İHH yetkilisi Demir, “Son bir ay içerisinde 1000’den fazla Müslüman katledilince, Arakanlı Müslümanlar Bangladeş’e sığınmak istedi. Fakat Bangladeş hükümeti, siyasi şartların ve maddi imkanlarının yetersiz olması sebebi ile bunu kabul etmiyor. Bangladeş’e girmeyi başaran yaralılar da kaçak olarak gelebiliyor. Tedavi olmakta bile zorlanıyorlar. Camileri yakıyorlar. Camilerin etrafını kuşatarak Cuma Namazı’na gidilmesini bile engelliyorlar. Saldırılar tamamen Müslümanlığa karşı” diye konuştu.
Müslüman köylerinin yakıldığını anlatan Demir, “saldırılar yalnızca Müslümanlara yöneltiliyor” dedi. Rohingya Müslümanlarının çok zor şartlar altında olduğunu bildiren Demir, şöyle konuştu:
MÜSLÜMAN ÜCRETSİZ ÇALIŞMAK ZORUNDA
“Kendi bölgesinde hakimiyet kurmaya çalışan MYANMAR hükümeti, Müslümanları katlediyor. İngilizlerin o bölgede işçiye ihtiyacı vardı ve Hindistan’dan Müslümanları buraya getirmişti. Arakanlılar şimdi dışlansalar da yüzyıllardır oradalar. Orası Arakanlı Müslümanların kendi toprağıdır. Arakan’da iki toplum yaşıyor. Yerli halk Müslümanlardan ve Rakhine Budistlerinden oluşturuyor. Müslümanlara karşı bir öfke var. MYANMAR hükümeti Budizm milliyetçiliğini savunduğu için Rakhinelere (Budist) dokunmuyor. Rakhineleri kışkırtan MYANMAR hükümeti, Müslümanların üzerine gidiyor. MYANMAR’daki vatandaşlık yasasına göre Arakanlı Müslümanlar, ‘yerleşimci halk’ olarak görünüyor. Devlet dairesinde görev alamıyor. Doğan her çocuk Müslümanların başına iş açıyor. Her Müslüman, hükümetin isteği doğrultusunda ücretsiz olarak çalışmak zorunda.”
SIKIYÖNETİM İLAN EDİLDİ
Bölgedeki kaynaklardan alınan bilgiye göre, Myanmar yönetimi önceliğini olay bölgesindeki çatışmayı kontrol altına almak olarak belirledi. Yaklaşık 100 bin Rohingya Müslüman’ın yerinden edildiği bölgede, sıkıyönetim ilan edilmiş durumda. Evlerini terk ederek Bangladeş’e sığınmak isteyen Arakan Müslümanlarına Bangladeş hükümeti geçiş izni vermeyince Müslümanlar iki ülke arasında nehirlerde tekneler içerisinde yaşam mücadelesi veriyorlar.
TWİTTER’DA TT OLDU
Twitter kullanıcıları da Feridun Özdemir’in başlattığı hashtag’de Burma’nın Arakan eyaletinde Müslümanlara yapılan katliamın durdurulması için #ARAKANdiyeBiryerVar #StopKillingBurmeseMuslime başlıklarını kullanarak tepkilerini tüm Dünya ülkelerine duyurmaya başladılar.