Büyükçekmece Rehberi

Silivri’de Tarihi Camii Açığa Çıktı

  • Genel
  • 30 Eylül 2012
Silivri’de Tarihi Camii Açığa Çıktı

Silivri Tarihi Camii

Silivri Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’ne bağlı Tarihi Yapılar Birimi, Arkeoloji Müzeler Müdürlüğü denetiminde kurul kararı ile başlattığı kazı çalışmalarıyla Alipaşa Mahallesi’nde bulunan tarihi Alipaşa Camisi’ne ait kalıntıları ortaya çıkardı.

Silivri’nin tarihi değerlerinin ortaya çıkarılması ve modernleştirilerek geleceğe taşınması için göreve geldiği günden buyana önemli birçok çalışmaya imza atan Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, İmar ve Şehircilik Müdürlüğü bünyesinde Tarihi Yapılar Birimi kurmuştu. İlçedeki tarihi yapıların ortaya çıkması ve korunması için çalışmalarına devam eden Tarihi Yapılar Birimi, Alipaşa Mahallesi’nde bulunan tarihi bir camiye ait kalıntıları ortaya çıkardı.

Silivri ilçesi Alipaşa Mahallesi 5036 parseldeki eski camiye ait minare ve haziresi, İstanbul II Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun 06.12.2001 tarih 6238 sayılı kararı ile korunması gerekli kültür varlığı olarak tescil edilmişti. İstanbul I Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 24.05.2007 tarih 412 sayılı kararı ile camiinin; minare, beden duvarları, hazire ve çevresini kapsayacak araştırma kazısının arkeolog ve sanat tarihçi denetiminde yapılarak kurula sunulmasına dair karara istinaden, Arkeoloji Müzeler Müdürlüğü denetiminde Silivri Belediyesi katkılarıyla kazı işlemi yapılarak eski camiye ait beden duvarları açığa çıkarıldı. Yapıya ait rölöve çizimleri Silivri Belediyesi Tarihi Yapılar Birimi teknik personeli tarafından hazırlanarak, onay için Anıtlar Kurulu’na sunulacak.

CAMİ NE ZAMAN İNŞA EDİLDİ?

Cemal Kozanoğlu’nun “Her Yönüyle Silivri” adlı kitabında, Cami ile ilgili olarak Yavuz Sultan Selim döneminde inşa edildiği bilgisi mevcuttur. İsmini Tanzimat Devri Sadrazamlarından Ali Paşa’dan alan köyde bulunan Cami ve Hazirenin etrafı iri kesme taşlardan örülmüş, alçak bir duvarla çevrilidir. Caminin sadece minaresinin ayakta kaldığı, minarenin de külah kısmının mevcut olmadığı görülmektedir. Mevcut kalıntılardan, minarenin camiye bitişik fakat bağımsız bir şekilde inşa edilmiş olduğu anlaşılmaktadır. Minare horasan harçlı ince tuğlalarla inşa edilmiştir. Kaide kısmının ise taş ve tuğla örgü üzeri kesme taşlarla kaplanmış olduğu görülür.

 

TARİHİ CAMİ AÇIĞA ÇIKTI TARİHİ CAMİ AÇIĞA ÇIKTI TARİHİ CAMİ AÇIĞA ÇIKTI

TARİHİ CAMİ AÇIĞA ÇIKTI TARİHİ CAMİ AÇIĞA ÇIKTI TARİHİ CAMİ AÇIĞA ÇIKTI

TARİHİ CAMİ AÇIĞA ÇIKTI TARİHİ CAMİ AÇIĞA ÇIKTI

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.